Een administratieve kracht, de kracht binnen een onderneming!


 • Je zet graag de puntjes op de i?

 • Je werkt graag systematisch?

 • Je kan vlot multitasken?

 • Je wilt vlot met softwarepakketten werken?


Dan is de praktijkgerichte opleiding Administratie vrije beroepen iets voor jou!

Geen bedrijf kan zonder goede administratieve krachten. Zij zijn immers het hart van een onderneming, notaris- of advocatenkantoor, stadsbestuur enz… Als administratief bediende moet je op een gestructureerde manier kunnen omgaan met de papierstroom waar een bedrijf of kantoor mee te maken heeft. Dagelijks contact met de klanten maakt daar deel van uit.
Wil jij in deze branche aan de slag? Ben je punctueel en nauwkeurig? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou!

 • Ik kan enkel het HPO aanraden! Ik volgde er Administratie. Ik was heel enthousiast over de vrijheid én de begeleiding van de coaches, helpen doen ze altijd opnieuw. De stage en buitenlandse stage helpen je verder je carrière bepalen. Ik ben dan ook op mijn stageplaats kunnen starten als jobstudent. Nadien ben ik bij Accent jobs gestart en daar werk ik na 3 jaar nog steeds. Ik ben ervan overtuigd dat HPO hierbij bijgedragen heeft. Een echte aanrader én een zeer goede springplank naar je toekomst.

  Glennes Vanwynsberghe
  Glennes Vanwynsberghe
  Uitzendconsulente bij Accent Jobs
 • Na mijn secundair was ik nog niet klaar voor een bachelor. HPO was een ideale oplossing voor mij. De combinatie praktijk/theorie en de stage van 10 weken zijn sterke pluspunten. Nu volg ik ‘Office Management’, Administratie Vrije beroepen was de ideale voorbereiding. Verder studeren of niet, een opleiding aan het HPO is steeds in jouw voordeel.

  Joke Vangheluwe
  Studeert verder: Office Management.
Werkplekleren

Heel wat cursisten uit de opleiding Administratie vrije beroepen komen later terecht bij advocaten, notarissen, politie,… Daarom is een zekere kennis van het juridisch systeem in België noodzakelijk en volgen de cursisten een volledig assisenproces.

Tijdens zo’n proces analyseren de cursisten wat er gezegd en gedaan wordt en zo vervolledigen ze hun kennis door gesprekken met gerechtsjournalisten, advocaten van de verdediging, sociaal en maatschappelijk assistenten, slachtofferhulp, het openbaar ministerie,… Achteraf presenteren ze hun opgedane kennis aan een team van experten.

roadmap Hoger Professioneel Onderwijs
Roadmaps

Je krijgt roadmaps (opdrachten) die je helpen bij het verwerken van de leerstof van bovenstaande vakken. Voor de taalvakken krijg je bv. roadmaps die je helpen om taalvaardiger te worden, je leert vlot telefoneren, brieven en mails schrijven enz. Alle roadmaps willen je voorbereiden op jouw toekomstige job, zo bezoek je bv. advocatenkantoor Odigo, verzekeringsspecialist DAS of krijg je professionele uitleg van gerechtsdeurwaarder Dockers.

Dit zijn de vakken van Administratie vrije beroepen:

 • Recht

 • Verzekeringen

 • Organisatie en communicatie

 • Dossierbeheer en beroepsafhankelijke boekhouding

 • Informatica voor kantoorgebruik

 • Nederlands

 • Frans

 • Engels

 • Ethiek

Stage

Je volgt stage in een advocatenkantoor, een zakenkantoor (verzekeringen, beleggingen, …), een notariskantoor, op het stadhuis of in een ander bedrijf. Je doorloopt er de verschillende administratieve taken zoals ingaande en uitgaande post beheren, contact met klanten, brieven opstellen, agendabeheer en nog zoveel meer!

stage administratie commercieel webverkeer sales

Dit zijn enkele van onze stagebedrijven:

AZ groeninge
Odigo
Vind!
Group Thermote and Vanhalst
Bond Moyson
Randstad
competenties Administratie
Competenties

Een administratief medewerker is vaak de draaischijf van een kantoor en moet dan ook over heel wat competenties beschikken. Kerncompetenties zijn: stipt en nauwkeurig werken, je werk efficiënt plannen en organiseren, kantoorsoftware probleemloos kunnen gebruiken, voldoende vlot kunnen communiceren in drie talen, vlot contact leggen met klanten, inzicht verwerven in verzekeringen, recht, boekhouden,…

Een paar concrete voorbeelden uit het competentieprofiel van Administratie vrije beroepen:

 • Ik kan klanten op basis van hun behoeften een geschikte verzekeringspolis adviseren;

 • Ik kan een boekhoudkundige document interpreteren en verwerken;

 • Ik kan een zakelijk telefoongesprek voeren (Ned, Fr, Eng).

Eindassessment

Het eindwerk van de opleiding Administratie vrije beroepen is een geïntegreerd geheel van opdrachten. Je stelt bv. een volledige offerte op voor de verzekeringen van een fictief gezin, je stelt verzekeringsproducten vlot voor, je maakt een case study rond erfrecht en boekhouden en je bewijst dat je de werking van het gerecht kan toelichten. Bovendien stel je één onderdeel voor in het Frans.

Eindassessment

Interesse in de opleiding Administratie vrije beroepen?

Neem contact op met onze coördinator Luc Defever.

Hij maakt graag tijd om op al jouw vragen te antwoorden.

Contacteer ons.