De verkoper van de toekomst? Een business consultant!


 • Ben je vlot, gedreven en communicatief?

 • Ben je op je vrijheid gesteld en hou je van afwisseling?

 • Weet je zeker dat een kantoorjob van 9 tot 5 niets voor jou is?

 • Droom je van een carrière als verkoper of als medewerker in de distributiesector?


Dan is de praktijkgerichte opleiding Verkoop en distributie (Sales & retail) iets voor jou!

Om winstgevend te zijn moet elk bedrijf zijn producten of diensten aan de man kunnen brengen. Als vertegenwoordiger of accountmanager sta je in voor de klanten van het bedrijf. Je gaat op zoek naar nieuwe klanten en onderhoudt de bestaande contacten. Je zorgt ervoor dat je de vraag van de klant zo goed mogelijk aanpakt.

Door de toenemende concurrentie en de komst van het internet moeten verkopers het vandaag over een heel andere boeg gooien dan pakweg tien jaar geleden.

De opleiding Verkoop en distributie (Sales & retail) biedt heel wat mogelijkheden voor een succesvolle carrière als vertegenwoordiger of medewerker in de retail. Je krijgt van ervaren leerkrachten een praktijkgerichte commerciële opleiding.

En wat houdt dat in?

 • Hoe ga ik op zoek naar nieuwe klanten?
 • Hoe presenteer ik mijn product of dienst op een aantrekkelijke en overtuigende manier?
 • Hoe voer ik effectieve reclamecampagnes?
 • Wat moet ik doen om mijn klanten te behouden?
 • Hoe ga ik om met klachten?

Stap voor stap leer je in je eigen tempo hoe je klantenrelaties moet opbouwen en onderhouden. Je leert ook alles over verkooptechnieken. Kortom, je verwerft alle kennis om het tot een succesvol accountmanager/vertegenwoordiger te schoppen!

Klanten lopen niet warm voor de technische eigenschappen van je product, het verschil maak je met echte oplossingen voor hun problemen en een vlekkeloze service.

De opleiding geeft je inzicht in het mechanisme van verkopen en je leert er de basisbeginselen van de distributiesector. Daarnaast krijg je een aantal algemene vakken zoals praktijkgerichte talen en informatica zodat je bijvoorbeeld ook klanten in andere talen te woord kan staan.

De praktijkgerichte aanpak staat in de opleiding centraal. De minionderneming is een project waar kennis en praktijk samenvloeien tot een succesvol geheel. Ook werkplekleren, bedrijfsbezoeken, gastsprekers, seminaries en stage’s zijn belangrijke pijlers voor deze richting.

 • De opleiding Sales aan het HPO Kortrijk zette mij heel goed op weg in het zoeken naar een commerciële job die bij me paste. De kennis wordt in de heel praktijkgerichte lessen aangebracht door enthousiaste en gemotiveerde leerkrachten. Via deze opleiding vond ik een boeiende job waar ik met vertrouwen grote opdrachten voor mijn rekening neem.

  Jonas Hellyn
 • De opleiding Verkoop en distributie aan het HPO Kortrijk was zeer praktijkgericht. Een toffe sfeer en prima leerkrachten. Voor mij was het HPO de ideale springplank naar de arbeidsmarkt. Vandaag ben ik al meer dan 6 jaar werkzaam bij de groep Heynen als regioverantwoordelijke Oost-West Vlaanderen.

  Filipe Grillet
  Regioverantwoordelijke groep Heynen.
Werkplekleren

Binnen deze opleiding dienen de cursisten heel wat competenties te verwerven rond verkoop en distributie. We opteren dan ook om deze cluster aan te brengen bij de retailer Carrefour hypermarkt in Sint-Eloois-Vijve.

De cursisten maken kennis met het bedrijf aan de hand van verschillende uiteenzettingen. Ze krijgen inzicht in de weg die een product aflegt vanaf de vrachtwagen via de receptie tot in het schap, tot het de winkel verlaat. Ook krijgen ze inzage in cijfers en leren hoe die te interpreteren. Al doende ervaren ze de realiteit op de winkelvloer en worden ze uitgedaagd om mee te helpen de winkel commercieel op punt te stellen. Door op de vloer aanwezig te zijn krijgen de cursisten ook een beter aanvoelen met de competenties die nodig zijn om in een dergelijke retailomgeving mee te draaien.

Van de cursisten wordt ook verwacht dat ze hun “theoretische kennis” toetsen aan de praktijk.

Ze maken een SWOT-analyse op en ze gaan na op welke manier Carrefour aan “maatschappelijk verantwoord ondernemen” doet. Alle opgedane kennis en verkregen informatie verwerken ze tot een mooi gestructureerde presentatie. Die brengen ze dan voor een jury, die hen in een vragenronde op hun kennis en inzicht test.

werkplekleren sales
roadmap Hoger Professioneel Onderwijs
Roadmaps

Heel wat roadmaps in de opleiding Verkoop en distributie (Sales & retail) helpen je bij het opbouwen van een minionderneming. Je doorloopt en analyseert grondig de verschillende stappen om zo’n minionderneming op te richten en vooral draaiende te houden! Voor de taalvakken krijg je roadmaps die je helpen om taalvaardiger te worden, je leert bv. professioneel telefoneren en notuleren.

Dit zijn de vakken van Verkoop en distributie (Sales & retail):

 • Verkoop en marktonderzoek

 • Distributie

 • Promotie

 • Commerciële software

 • Nederlands

 • Frans

 • Engels

 • Ethiek

Stage

Je volgt stage in een bedrijf als vertegenwoordiger, showroomverkoper, commercieel bediende of winkelbediende.

Stage Hoger Professioneel Onderwijs

Dit zijn enkele van onze stagebedrijven:

Vanmarcke
Alsico
Jet Imports
Kava
Vlajo
Bahlsen
Mini onderneming sales
Competenties

Een verkoper moet beschikken over commercieel inzicht,verkoopvaardigheden en een degelijke productkennis. Bovendien moet hij of zij makkelijk contact kunnen leggen, goed kunnen luisteren en onderhandelen. Daarnaast moet een verkoper ook goed kunnen plannen en organiseren.
Een paar concrete voorbeelden uit het competentieprofiel van Sales:

 • Ik doorloop alle stappen in een verkoopgesprek en ga gestructureerd te werk

 • Ik kan verkoopstatistieken opmaken

 • Ik kan een persbericht maken.

Eindassessment

Het eindassessment van Sales & retail omvat drie onderdelen:

 • een verkoopgesprek (met analyse van klantenprofiel, sellogram, …);

 • een analyse van het marketingbeleid van een handelszaak;

 • een persoonlijk verslag van de minionderneming.

De cursisten worden op het eindassessment ondervraagd en beoordeeld door twee externe juryleden die commercieel actief zijn in het bedrijfsleven. Deze link met het werkveld is voor de praktische vorming van de studenten bijzonder belangrijk.

eindassessment sales

Interesse in de opleiding Sales?

Neem contact op met de coördinator Luc Defever.
Hij maakt graag tijd om op al jouw vragen te antwoorden.

Contacteer ons.