Vastgoed, een opbouwende sector!


 • Je hebt graag persoonlijke contact met klanten?

 • Een 9 tot 5 job is niets voor jou?

 • Je hebt commercieel inzicht?

 • Je kent een woning van binnen en van buiten?


Dan is de praktijkgerichte opleiding Immobiliënbeheer iets voor jou!

De immobiliënwereld is een boeiende sector want iedereen koopt of huurt vroeg of laat een huis, appartement, villa, … Het is een branche die daarom erg leeft onder de bevolking en dus zijn immokantoren ook telkens op zoek naar degelijk opgeleid ondersteunend personeel.
Zoek je graag naar de meest geschikte huurwoning? Is promotie van nieuwe bouwprojecten voor jou een uitdaging?
Of wil je graag zelf gebouwen administratief beheren? Kortom, zoek je een richting waarin je zowel je commerciële als administratieve talenten kan ontwikkelen? Wel, dan is Immo jouw ding!

De opleiding geeft je inzicht in het beheer van onroerende goederen en de taken van een syndic, leert je markstudies uit te voeren en brengt je verkooptechnieken bij. Ook bouwtechnologie, bouwkunst en de nodige talenkennis komen aan bod. Via kennis van de gebruikte materialen en de bestaande wetgeving word je opgeleid tot de ideale medewerker in een immo-kantoor.

 • Ik vond het specialistiejaar Immobiliënbeheer een leuke en leerrijke ervaring.
  Ik leerde alles wat nodig is om snel aan de slag te kunnen in een vastgoedkantoor !

  Ellen Vanhee
  Vastgoedmakelaar
Werkplekleren

De week werkplekleren is in deze opleiding uitgegroeid tot een intensieve week bestaande uit verschillende activiteiten. Op die manier worden een aantal competenties op de werkvloer aangeleerd die tussen de schoolmuren minder voor de hand liggen. Zo voeren de cursisten een markstudie uit rond studio’s en appartementen in Kortrijk en aan de kust. Ze leren in de praktijk hoe een algemene vergadering van mede-eigenaars (syndicus) in elkaar zit en hoe ze via fotobewerking hun panden ideaal kunnen presenteren voor mogelijke kopers/huurders. Daarnaast wordt deze week aangegrepen om de cursisten meer inzicht te geven in het bouwproces in al zijn aspecten. Ze bezoeken een architect en een werf (o.a. ook van een energiezuinige woning), zien hoe kostprijscalculatie in elkaar zit en kunnen zelfs proeven van een snelcursus metselen. Omdat bij de aankoop van een huis het luik ‘leningen’ een belangrijk onderdeel vormt, gaan de cursisten langs bij een kredietmaatschappij die hen wijst op ‘trucjes’ en wat er belangrijk is om weten in die wereld.

 

De week wordt afgesloten met een presentatie voor externen. Op die manier bewijzen de cursisten dat ze een hoop competenties onder de knie kregen.

werkpleklerenImmo
roadmap Hoger Professioneel Onderwijs
Roadmaps

Je krijgt roadmaps (opdrachten) die je helpen bij het verwerken van de leerstof van bovenstaande vakken. Alle roadmaps willen je voorbereiden op jouw toekomstige job, zo woon je bv. een openbare verkoop bij, bezoek je de BIS-beurs. Of je gaat op verkenning om de verschillende bouwstijlen in een wijk te analyseren. Voor de taalvakken krijg je bv. een roadmap die je vraagt om een woning te beschrijven in de drie landstalen.

Dit zijn de vakken van Vastgoed (Immobiliënbeheer):
 • Beheer onroerende goederen

 • Marktstudie en verkoop

 • Bouwtechnologie

 • Wetgeving

 • Syndic van gebouwen

 • Bouwkunst

 • Nederlands

 • Frans

 • Engels

 • Ethiek

Stage

Je volgt 10 weken stage in een vastgoedkantoor waar je zowel administratieve als commerciële opdrachten mag uitvoeren. We denken hierbij aan het updaten van de website, het opstellen van de reclamecampagnes, een rondleiding aan potentiële huurders of kopers geven in verschillende panden, …

Kortom een boeiende stage!

Stage Hoger Professioneel Onderwijs
competentiesimmo
Competenties

Een medewerker in een immokantoor moet zowel commerciële als administratietieve competenties beheersen.
Een paar concrete voorbeelden uit het competentieprofiel van Immo:

 • Ik stel een promotiecampagne op voor de verkoop/het verhuren van een woning (etalage, Internet, krant, folder) en ik breng voldoende elementen aan zoals fotomateriaal en een marktstudie

 • Ik kan iemand adviseren bij de keuze voor een hypothecaire lening

 • Ik kan een woning zowel schriftelijk als mondeling beschrijven bv. ook aan de telefoon (Ned, Fr, Eng)

Eindassessment

Voor het eindassessment van Immo stel je een volledig dossier op voor de verkoop en verhuur van een woning  met alle nodige officiële documenten. Je maakt een marktstudie waarin je de woning vergelijkt met gelijkaardige woningen, zoekt interessante premies op voor de verbouwing van het huis, enz.

eindassessment Immo

Interesse in de opleiding Immobiliënbeheer?

Neem contact met onze coördinator Luc Defever.

Hij maakt graag tijd om op al jouw vragen te antwoorden.

Contacteer ons.